Hitta rätt färg för ditt rum

Att välja färg eller tapet kan verka övermäktigt vid första anblicken. Men om du delar upp dina val i flera moment kommer det bli mycket lättare:


  1. Fundera på vilka färger du redan har i ditt hem. För att ha en röd tråd genom inredning är färgernas kombinationer superviktig. Välj färger inom samma familjer som olika beiga eller vita toner, eller olika grå toner. Läs mer om olika färgfamiljer här.

  2. Fundera på känslan och aktiviteterna du vill ha i det rummet. Ska det vara riktigt mysigt och intimt, våga brassa på med mörkare färger. Är det ett vardagsrum eller kök är det bättre att hålla sig till de mer neutrala och ljusa färgerna.

  3. Vilka färger trivs du att ha runt omkring dig? Färg gör så mycket för din trivsel. Även om vitt ofta känns som det säkra valet så har vi passerat tiden där alla rum ska vara vita. Men även till kommer i många nyanser och vilken vit färg du väljer kommer ha stor effekt på rummet.

  4. Våga ta ut svängarna, när du har några alternativ kvar, ta inte det valet som känns tryggast, ta den som känns bara lite modigare än vad du egentligen vågar. OBS, väj alltid en smutsigare nyans av färgen du tänkt dig eftersom färgen kommer upplevas mer klar när den kommer upp på en vägg. Och intrycket av en neutral färg eller tapet blir än mer neutralt på väggen. Våga alltid lite extra! Du kommer inte ångra dig!

  5. Känns det för övermäktigt ändå? Anlita en inredare som kan hjälpa dig sålla fram en färg eller tapet du kommer trivas med i många år framöver.